Питаш се дали е възможно човек като теб да получи финансиране по Европейска програма, за да осъществи някоя своя идея... Или просто се интересуваш какво представляват Европейските фондове, структурните фондове, оперативните програми... и защо изобщо ЕС ни дава тези средства, какво очаква от нас в замяна... Търсиш начин да създадеш това, което отдавна замисляш, но не знаеш много за проектите и как точно можеш да си осигуриш финансиране... Или пък си наясно с голяма част от нещата, които трябва да се случат, за да спечелиш проект, имаш опит, но търсиш алтернативни пътища за това... А може би си от хората, които смятат, че всичко е корупция и е пълна загуба на време да се занимаваме с това...

Разгледай наоколо, може би ще намериш някои от своите отговори!

 

БЪЛГАРИЯ и ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (какво означава това, че СМЕ член на ЕС, какви последствия води това след себе си, какво е добре да знаем, какво представляват структурните фондове, оперативните програми, каква е целта на отпускането на тези средства, на къде върви ЕС, а ние? Как можем да повишим усвояването на средствата, които ни се предоставят)

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ (тук не целим изчерпателност, а по-скоро полезност)

ИСКАШ ДА СЕ ПРОБВАШ? (пътища, които можеш да поемеш, ако си решил, че ще се пробваш да кандидатстваш по някоя програма, алтернативни варианти)

УСПЕШНИ ПРИМЕРИ/Или как го правят другите (тук можем да даваме информация за хора, които вече са поели по този път и са намерили начин да постигнат, това което искат)

Знаете ли, че...

Всъщност всички имат интерес България да усвои средствата, които Европейския съюз й предоставя - от обикновения човек, през бизнеса, частния сектор, държавата, самият Европейски съюз също. Парадоксално е, че би трябвало да можем да разполагаме с един солиден източник на финансиране, а всъщност не правим достатъчно, за да се случи това релано. Малко факти: Процентът на усвояване на средствата по оперативните програми на ЕС е изключително нисък - усвояваме едва 1,4% от средствата, които ЕС предоставя на България. В момента България е на 15-то място сред страните членки по изплатени средства и на 20та позиция по усвояемост.  

"Превод" на европрограми

Съществува вече термин "Евро"-английски. Това е една разновидност на езика, явно наложена от това, че той негласно е официалния език. Чиновници и политици от различни държави го говорят, развиват и се разбират. Не знаем дали обикновенния англичанин го разбира ?  А всъщност дали  трябва ?

Та същото се получава и у нас с Евро-българския... Думи дирктно взети от английския, сложни формулировки, безкрайно дълги изречения. Повечето хора, ползващи английски, казват, че предпочитат да четат документите на английски, защото разбират повече.

Да се чуди човек коя е причината за това ?

Дали са сложните и донякъде абстрактни за обикновения човек проблеми и  цели на Евросъюза ?  Дали това не е първична селекция на хората и организациите, които могат да кандидатстват ?

"Не Спирай" започва инициатива за "превод" на евро документи от  евро-български на обикновен български. Ще пробваме да обясним програмите на ЕС като за :

- дете

- обикновен средностатистически човек

- на диалект :)

Инициативата е и в духа на инициативата "Уморените думи"

Включи се или виж първите опити ТУК

Ново по Евро програмите

19.05.2010 НОВИ 296 МИЛИОНА ЛЕВА ОТ ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ” ЗА ЗАЕТОСТ, ОБУЧЕНИЕ, РАЗВИТИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И СОЦИАЛНАТА ИКОНОМИКА” – РЕШИ КОМИТЕТЪТ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА

"Досадна" тема

Кои са основните причини за ниската усвояемост на Еврофондовете ?

Предложения:

-корупция

-бюрокрация

-липса на професоналисти по подготовка на проекти

-липса на специалисти в администрацията

-липса на механизми за съфинансиране (покриване на разликата от отпуснатата сума и реално необходимата)

-сложния, тежък език и процедура по кандидастване.

-недоверието на българина, че може да се успее (нихилизъм)

-страха на хората от одобряващите структури, че може да бъдат обвинени в корупция

-непълното покриване на Оперативните програми с реалните проблеми и цели.

Може да гласувате в анкетата ТУК

Актуално от "Не Спирай"

Консултантски услуги

От 1.10.2011 г. Фондация „Не спирай” има убедеността вече да предложи и консултантски услуги по проекти, свързани с финансиране от Структурните фондове, Европейската комисия, както и от други донори. Изцяло в идеите на Фондацията за по-пълно използване на съществуващите ресурси, ние искаме да спомогнем за по-доброто усвояване на полагащите се на България средства, както и на средствата на Европейска Комисия. Този ресурс продължава да е слабо използван. Ние искаме да обединим знанията и опита си с Вашите идеи и да ги превърнем във финансиран проект. „Не спирай” разполага със сработен екип от експерти в различни сфери на проектната дейност (концепция, идея, проучване, бюджет).

ARTBG.BG

ARTBG.BG е онлайн галерия, която представя български автори на изящното и приложно изкуство. Амбицията е българските творци да имат по-широко и пълно представяне в дигитализиращия и глобализиращия се световен пазар. В нашите категории ще намерите керамични продукти, бижута, метални арт продукти, картини и други от различни автори.

Екипът на Artbg.bg  също така поддържа наколко магазина на български автори в популярната онлайн платформа за ръчно направени неща https://www.etsy.com/

PhotoDesignLab

PrintsAndPost

IdaShopBoutique

SofiaPrintsArt

CeramicsVera

JewelrybyMilkana

Проектът на КДТ беше одобрен за финансиране!

08 август 2011г.

Инициативата на Не спирай, която подкрепиха различни фирми и организации за учередяване на сдружение “Клъстер за достъпен туризъм”, успя да спечели финансиране по ОП "Конкуретоспособност"

След доста подготовка на проектното предложение и месеци чакане резултатът е налице. Проектното предложение беше класирано с най-висок резултат.

"Клъстер за достъпен туризъм"

На 19.01.2011 г.  излезе решението на СГС за регистрация на сдружение "Клъстер за достъпен туризъм". Това е резултат на усилията на екипа на Не спирай да обедини заинтересовани страни за съвместни действия.

Достъпен туризъм

член на ENATФондация „Не спирай” е първият български член на Международната мрежа за достъпен туризъм (ЕNАТ).

Защо да се интересуваме? - нови политики, демография и пазарни ползи

Очаквайте скоро повече информация!

Българин взе 1-ва награда!

награден клипЗа съжаление нашият клип не беше сред отличените, но пък се радваме, че българин взима ПЪРВА награда на "Европейски видео награди за предприемачество 2010" и то с наистина добър клип!  Поздравления за Георги Георгиев...и да не спира :) Виж клипа ТУК

Успяхме !

И така с радост искаме да ви съобщим, че първия ни подаден проект е вече първия СПЕЧЕЛЕН проект. Да си честитим успеха ! Дано примера ни бъде заразителен и други хора и организации повярват, че МОЖЕ ! Проект Европа на Столична община.   виж списъка тук >>

Не е лесно да подариш 20 лв.

На 29 и 30 април проведохме много интересен екснеримент. Опитахме се да подарим на 5 човека по 20 лв. Виж резултатите ТУК

Нашият клип за конкурса

Първият резултат на Не Спирай. На 9.04.2010г. Беше изпратен нашият клип за конкурса "Европейски видео награди за предприемачество 2010".
Чакаме резултата ! Може да видите клипа ТУК

Вече и във Фейсбук

Не може да не използваме тази възможност !

Нова визия!

В духа на името си, Не Спирай се сдоби с нов дизайн. Благодарим на участниците в процеса!

По какво работим в момента:

  • Проект ЕВРОПА на столична община
  • Конкурс за видео клип за Предприемачеството.
  • Проект 19 век

Полезност

Полезността на портала е най-важният въпрос за нас. Желанието ни да я постигнем ще е невъзможно без вашите мнения и предложения. Може да го направите във форума, или с e-mail на: 1@nespirai.net